Αναμένεται πτώση των βάσεων..
Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, τα στατιστικά των επιδόσεων των μαθητών στις Πανελλήνιες εξετάσεις
Όπως διαφαίνεται από την πρώτη ανάγνωση, στις περισσότερες σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται πτώση των βάσεων.
Οι πτώσεις στις βάσεις αναμένονται εντυπωσιακές. Ως παράδειγμα αναφέρουν τις ιατρικές σχολές και τμήματα. Ακόμη και η ιατρική Αθήνας αναμένεται να πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια, κάτι που έχει να συμβεί από το 2002. Συγχρόνως εντυπωσιακή είναι η μείωση των αριστούχων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, παρατηρείται πτώση σε 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο με τις κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική να αποτελούν το βαρόμετρο, αλλά και αύξηση στο 1ο και μικρή πτώση σε 3ο και 5ο εκτιμούν έμπειροι καθηγητές για τις φετινές βάσεις εισαγωγείς σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Το χαρακτηριστικό των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων είναι οι σαφώς λιγότεροι αριστούχοι.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας στις φετινές εξετάσεις προσήλθαν 80.958 υποψήφιοι, ενώ το 2012 είχαν προσέλθει 84.837 υποψήφιοι. Παρατηρείται, δηλαδή, μείωση σε σχέση με το 2012 της τάξης του 4,6%.
Οι υποψήφιοι που πέτυχαν βαθμολογίες μεταξύ 18-20 ανέρχονται σε 4.651, δηλαδή το 5,7% των υποψηφίων. Ενδεικτικά αξίζει να σημειωθεί ότι κάτω από το 10 στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας έγραψε το 12,99% των υποψηφίων, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών Θεωρητικής Κατεύθυνσης το 51,89% των υποψηφίων, στο μάθημα της Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης το 26,42% των υποψηφίων και στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης το 25,81% των υποψηφίων.
1ο Επιστημονικό Πεδίο (Θεωρητικές Επιστήμες)
Αναμένεται αύξηση των βάσεων σε όλες τις σχολές με μικρότερη στις Νομικές, Στρατιωτικές και Σχολές Ψυχολογίας, ενώ για τα ΤΕΙ οι βάσεις θα κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Η άνοδος των βάσεων αναμένεται να εκφραστεί συνολικά σε όλες τις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές.
2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες)
Η κακή επίδοση στα Μαθηματικά και στη Φυσική Κατεύθυνσης, αλλά και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων. Μεγάλη θα είναι η πτώση στις βαθμολογίες 15 και πάνω, καθώς οι αριστούχοι φέτος θα είναι λίγοι.
Επειδή οι χαμηλές βαθμολογίες δεν επηρεάζονται τόσο πολύ η πτώση στα ΤΕΙ αναμένεται να είναι μικρότερη.
3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήµες Υγείας)
Μικρή θα είναι η πτώση στις Ιατρικές, ενώ στα ίδια με τα περσινά επίπεδα θα κινηθούν τα ΤΕΙ, καθώς η γενικότερη εικόνα δεν φαίνεται να διαφοροποιείται πολύ σε σχέση με πέρυσι. Οι επτά ιατρικές σχολές αναμένεται να κινηθούν από τα 18.450 (Ιατρική Θράκης) έως τα 19.150 (Ιατρική Αθήνας).
4ο Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικές Επιστήµες)
Ισχύει η ίδια εικόνα με το 2ο επιστημονικό πεδίο και για τα ΑΕΙ, αλλά και για τα ΤΕΙ. Πάντως η σημαντική μείωση των εισακτέων στα ΤΕΙ (29,28%) αναμένεται να σπρώξει τις βάσεις εισαγωγείς ανοδικά και αναμένεται να επηρεάσει και πολλά χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα.
5o Επιστημονικό Πεδίο (Οικονοµικές Σχολές)
Η αύξηση των προσφερομένων θέσεων σε συνδυασμό με τη δυσκολία των Μαθηματικών και της Φυσικής θα συμπαρασύρει τις βάσεις προς τα κάτω, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Άλλωστε οι επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν πολύ καλές. Συγκεκριμένα δεν αποκλείεται να έχουμε άνοδο των βάσεων στα χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα και στα περιφερειακά τμήματα και μικρή πτώση στα υψηλόβαθμα ΑΕΙ.
Πηγή: tsekouratoi20133.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου